Hier vindt u uitleg over de meest gebruikte termen voor drukwerk.

Kleuren

1/0 bedrukt = 1-zijdig 1 kleur bedrukt
2/0 bedrukt = 1-zijdig 2 kleuren bedrukt
3/0 bedrukt = 1-zijdig 3 kleuren bedrukt
4/0 bedrukt = 1-zijdig full-colour bedrukt
4/1 bedrukt = Voorzijde full-colour bedrukt, achterzijde 1 kleur bedrukt
4/4 bedrukt = 2-zijdig full-colour bedrukt

(A-B-)Formaten

(A-B-)formaat is een eenheidsformaat voor papier, waaraan drukpersformaten zijn gerelateerd.
Dit zijn onze meest gebruikte formaten:
A0: 841 x 1189 mm
A1: 841 x 594 mm
A2: 594 x 420 mm
A3: 420 x 297 mm
A4: 297 x 210 mm
A5: 210 x 148 mm
A6: 148 x 105 mm
A7: 105 x 74 mm
A8: 74 x 53 mm

B1: 707 x 1000 mm
B2: 500 x 707 mm

Din Large: 98 x 210 mm
Vierkant XS: 50 x 50 mm
Vierkant S: 98 x 98 mm
Vierkant L: 148 x 148 mm
Vierkant XL: 210 x 210 mm

CMYK

CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key) is een systeem om met vier basiskleuren, inclusief zwart, een groot aantal kleuren te kunnen verkrijgen door subtractieve kleurmenging. Dit systeem wordt vooral gebruikt bij drukinkten.

C staat voor Cyaan, een combinatie van blauw en groen licht;
M staat voor Magenta, een combinatie van rood en blauw licht;
Y staat voor Yellow (geel), een combinatie van rood en groen licht;
K staat voor Key, zwart.

PDF

Bestandsformaat voor universele bestandsuitwisseling.

Aanleverformaten

Onze voorkeur gaat uit naar een pdf bestand. Voor meer info verwijzen wij naar onze aanleverspecificaties. Alle afbeeldingen uitgedrukt in pixels moeten minstens 300 DPI zijn. Bestanden met een resolutie van minder dan 300 DPI verliezen kwaliteit tijdens de druk.

Marge

Bestanden dienen te worden aangeleverd in de juiste formaten, hierbij dient rekening gehouden te worden met 3 mm. snijmarge aan alle zijden. Daarnaast dienen alle zijden van het uiteindelijke formaat tenminste 3 mm vrij te zijn van teksten en andere belangrijke informatie.

DPI

Dots per inch. Eenheid van resolutie van uitvoerapparaatuur uitgedrukt in punten (dots) per strekkende inch. Eenheid van rasterlineatuur. De resolutie is standaard vaak 72 dpi, de resolutie van een te drukken bestand dient 300 dpi te zijn.

Lamineren

Het aanbrengen van een transparante folie d.m.v. warmte en lijm. Deze kan mat of glanzend.

PMS kleuren

PMS is een gestandaardiseerd kleursysteem van Amerikaanse herkomst, gebaseerd op acht kleuren (geel, warm rood, robijnrood, rhodaminerood, paars, diepblauw, cyaan, groen) alsmede zwart en transparant wit. Hieruit zijn 505 mengingen gemaakt met vaststaande nummers.

Offset druk

Offsetdruk is een veelgebruikte druktechniek in de grafische industrie. Het is een indirecte drukmethode waarbij de inkt niet direct op het papier wordt overgebracht, maar eerst op een rubberen doek en vervolgens op het papier. Het proces maakt gebruik van het principe dat water en vet elkaar afstoten.

Hier is een eenvoudige uitleg van het offsetdrukproces:

 • Plaatvoorbereiding: Een metalen drukplaat wordt belicht met het beeld dat gedrukt moet worden. Hierbij worden delen van de plaat ontvankelijk gemaakt voor inkt, terwijl andere delen water afstoten.
 • Inkttoevoer: De plaat wordt ingeïnkt, waarbij de inkt zich hecht aan de delen die het beeld vormen.
  Overdracht naar de rubberen doek: De ingeïnkte plaat komt in contact met een rubberen doekrol. Hierbij wordt de inkt overgedragen op het rubber, terwijl de niet-ingeïnkte delen van de plaat water afstoten en droog blijven.
 • Overdracht naar het papier: Het rubberen doek maakt vervolgens contact met het papier. De inkt wordt overgebracht van het rubber naar het papier, waarbij het gewenste afdrukbeeld wordt gecreëerd.

Voordelen offset
Offsetdruk heeft verschillende voordelen, waaronder hoge afdrukkwaliteit, consistente resultaten op verschillende materialen en kosteneffectiviteit bij grotere oplages. Het wordt vaak gebruikt voor het afdrukken van kranten, tijdschriften, boeken, posters en andere commerciële drukwerken.

Digitaaldruk

Digitaaldruk is een moderne druktechniek waarbij digitale bestanden rechtstreeks worden overgebracht naar een drukpers of printer zonder dat daarbij traditionele drukplaten nodig zijn. Deze methode maakt gebruik van digitale gegevens om afbeeldingen en tekst op een verscheidenheid aan substraten, zoals papier, karton, textiel en kunststoffen, te reproduceren. Hier zijn enkele kenmerken en aspecten van digitaaldruk:

 • Geen drukplaten: In tegenstelling tot offsetdruk, waarbij drukplaten nodig zijn, vereist digitaaldruk geen fysieke platen. Het drukproces begint rechtstreeks vanuit het digitale bestand.
 • Variabele gegevens: Digitaaldruk maakt het gemakkelijk om variabele gegevens af te drukken, wat betekent dat elk exemplaar van een afdrukopdracht unieke informatie kan bevatten, zoals gepersonaliseerde adressen op enveloppen of individuele namen op visitekaartjes.
 • Snelle opstarttijd: Omdat er geen platen hoeven te worden gemaakt, is de opstarttijd voor digitaaldruk korter in vergelijking met traditionele druktechnieken. Hierdoor is het geschikt voor kortere oplages en snelle productietijden.
 • Kleurbeheer: Digitaaldruk biedt vaak geavanceerd kleurbeheer, waardoor het gemakkelijker is om consistente kleurresultaten te behalen tussen verschillende afdrukken.
 • Kleine oplages: Het is kosteneffectief en efficiënt voor het afdrukken van kleine tot middelgrote oplages, omdat er geen noodzaak is voor het maken van dure drukplaten en instellingen.
 • Flexibiliteit: Digitaaldruk maakt het mogelijk om snel van het ene ontwerp naar het andere over te schakelen zonder veel omschakelingstijd, waardoor het ideaal is voor afdrukken met variabele inhoud en snelle projectomslagen.

Voordelen digitaaldruk
Digitaaldruk wordt vaak gebruikt voor het afdrukken van marketingmateriaal, direct mail, boeken met variabele inhoud, gepersonaliseerde items en andere drukwerktoepassingen waar flexibiliteit en snelle productie van belang zijn.

Zeefdruk

Zeefdruk is een druktechniek waarbij een sjabloon of zeef wordt gebruikt om inkt op een substraat (zoals textiel, papier, glas, metaal of kunststof) over te brengen. Het proces is relatief eenvoudig, maar het biedt de mogelijkheid om gedetailleerde en kleurrijke afdrukken te maken. Hier zijn de basisstappen van het zeefdrukproces:

 • Voorbereiding van het sjabloon: Een fijn gaas (de zeef) wordt gespannen over een raamwerk. Vervolgens wordt een sjabloon gemaakt, meestal van foto-emulsie, waarbij delen van het gaas worden afgedekt om het patroon of ontwerp te vormen dat moet worden afgedrukt.
 • Belichting: Het sjabloon wordt over het te bedrukken substraat geplaatst, en het geheel wordt blootgesteld aan licht. Het licht zorgt ervoor dat de onbedekte delen van het gaas uitharden, terwijl de bedekte delen zacht blijven en later kunnen worden weggespoeld.
 • Afdrukvoorbereiding: De zeef wordt zo gepositioneerd dat deze zich boven het te bedrukken oppervlak bevindt. Onder de zeef wordt het substraat geplaatst.
 • Inkttoepassing: Inkt wordt op de bovenkant van de zeef aangebracht. Een rubberen rakel wordt vervolgens gebruikt om de inkt over de zeef te duwen, waarbij de inkt door de open gebieden van het sjabloon op het substraat wordt overgedragen.
 • Afdrukken: De inkt wordt door het sjabloon op het substraat gedrukt, waardoor het gewenste ontwerp ontstaat. Elk kleurvlak vereist een aparte zeef en een opeenvolgende drukgang.
 • Drogen: Na het afdrukken moet de inkt op het substraat drogen voordat verdere kleurlagen worden aangebracht.

Voordelen zeefdruk

Zeefdruk biedt verschillende voordelen, zoals de mogelijkheid om op diverse materialen te drukken, de duurzaamheid van de afdrukken en de mogelijkheid om dikke lagen inkt aan te brengen voor een opvallend effect. Het wordt vaak gebruikt voor het bedrukken van textiel (zoals t-shirts), posters, stickers, glas, keramiek en andere materialen.

Vergelijking offsetdruk, digitaaldruk en zeefdruk

Kenmerk Offsetdruk Digitaaldruk Zeefdruk
Principe Indirecte drukmethode waarbij inkt wordt overgedragen van plaat naar rubberdoek naar papier. Directe drukmethode waarbij digitale bestanden rechtstreeks op het substraat worden overgebracht. Drukmethode waarbij inkt door een sjabloon (zeef) wordt gedrukt op het substraat.
Drukplaten Ja, drukplaten zijn vereist. Nee, geen drukplaten nodig. Nee, geen drukplaten nodig.
Kleuren CMYK en Pantone-kleuren zijn mogelijk. Breed scala aan kleuren, vaak met geavanceerd kleurbeheer. Mogelijkheid voor veel kleuren, afhankelijk van het aantal zeven.
Variabele gegevens Minder geschikt voor variabele gegevens. Geschikt voor variabele gegevens, waardoor elk exemplaar uniek kan zijn. Variabele gegevens zijn mogelijk, maar beperkter dan digitaaldruk.
Opstarttijd Langere opstarttijd vanwege het maken van drukplaten. Korte opstarttijd, directe overdracht van digitale bestanden. Korte opstarttijd, maar het maken van zeven kan enige tijd vergen.
Oplagegrootte Geschikt voor grote oplages. Geschikt voor kleine tot middelgrote oplages. Geschikt voor kleine tot middelgrote oplages.
Flexibiliteit Minder flexibel bij het wijzigen van ontwerpen tijdens de productie. Zeer flexibel, gemakkelijk te wijzigen tussen afdrukken. Flexibel, maar het veranderen van ontwerpen kan enige tijd vergen.
Toepassingen Breed scala aan toepassingen, zoals kranten, tijdschriften, boeken. Marketingmateriaal, direct mail, gepersonaliseerde afdrukken. Textiel (t-shirts), posters, stickers, glas, keramiek.